Ros Beiaard inspiratiebron voor bijzondere keramische beelden

Op donderdag 10 juni werd in Blijdorp Dendermonde een uniek kleiwerk van het Ros Beiaard overhandigd  aan lokale ondernemers Gert, Stijn, Toon en Stefaan Veldeman. Zelf hadden ze de eer meer dan 30 jaar geleden de Heemskinderen te zijn. Door hun aankoop van dit bijzonder kunstwerk willen de broers, nu samen aan het hoofd van hun firma Veldeman Aannemingen, ook hun sympathie en steun uitdrukken voor de werking van Blijdorp, waar bijna 500 jongeren en volwassenen met een mentale beperking beroep op doen.

Een exclusief kunstwerk, gemaakt door bijzondere mensen

In het creatief atelier van de dagbesteding in Blijdorp Campus Dendermonde maken een groep enthousiaste deelnemers - allemaal mensen met een verstandelijke beperking - wekelijks verschillende werkjes in klei.  Voor het 50-jarig jubileum van Blijdorp in 2020 creëerden ze duizend unieke keramieken paardenhoofdjes die verkocht worden ten voordele van Blijdorp. Keramiste en beeldend kunstenaar Rita Sarens, die heel dit traject in goede banen leidde, werkt ook in haar eigen atelier Saraga Ceramic&Arts verschillende mooie projecten uit.

Geïnspireerd door het befaamde Ros Beiaard, ging zij eveneens de uitdaging aan om tien exclusieve grote Ros Beiaardpaarden te ontwerpen en ze te creëren samen met de deelnemers van het kleiatelier. Elke bijzondere kunstenaar heeft zijn persoonlijke touch tijdens het creatieve proces toegevoegd en zo resulteert de samenwerking van de deelnemers in een uniek kunstwerk, met stempel 50 jaar Blijdorp.

Het enthousiasme van de makers met een beperking, hun doelbesef en werkplezier en vooral hun fierheid op het resultaat, maakten dit project zeer geslaagd.

In de tuin van de Baleunis-site van Blijdorp Dendermonde stelde Sonja De Wolf, directeur organisatie in Blijdorp op donderdag  10 juni met trots eindelijk de kunstwerken voor: “We mogen fier zijn op de deelnemers van ons kleiatelier die met zoveel plezier en toewijding een prachtig resultaat hebben afgeleverd. Dat we voor een beeld van Ros Beiaard hebben gekozen, is geen toeval. Het drukt onze waardering uit voor de vele steun die wij krijgen vanuit Dendermonde en alle Dendermondenaars. Ook onze gasten kijken met ongeduld uit naar de Ommegang.

Stijn Veldeman die samen met zijn broers officieel het eerste kunstwerk in ontvangst nam, is blij dat het bedrijf Veldeman dit project kan ondersteunen: “We waren meteen enthousiast toen we kennis maakten met dit unieke project van Blijdorp. Niet alleen kunnen we zo als lokale ondernemer onze verbondenheid uitdrukken met deze organisatie; het kleiwerk zelf is een staaltje van mooi vakmanschap en het feit dat het gemaakt is door mensen met een beperking, maakt het net iets specialer voor ons door de warme boodschap die erachter zit. Uiteraard krijgt het een mooie plaats in ons bedrijf, onze passie voor het Ros kunnen we moeilijk onder stoelen of banken steken.”

Voor de overhandiging plaats vond, wenste Sonja De Wolf nog het hele team te bedanken die meewerkte aan de realisatie van de kunstwerken, in het bijzonder keramiste Rita Sarens die alle deelnemers begeleidde en voormalig directeur organisatie van Blijdorp Hilde Laget. Een speciaal dankwoord ging uit naar Peter Meyers, kantoordirecteur van Belfius Dendermonde, die meteen van in het begin zijn schouders heeft gezet onder de promotie van dit project en ook als voorzitter van Unizo regio Dendermonde  zijn collega-ondernemers in Dendermonde ervoor warm wil maken.

De kunstenaars aan het werk in het kleiatelier.

Praktische info

Enkele paarden werden reeds gereserveerd, er zijn nog 7 unieke exemplaren te koop. Het kunstwerk van Ros Beiaard staat op een mooie houten sokkel - met verwijzing naar 50 jaar Blijdorp - en heeft een unieke nummering. De afmetingen, met de sokkel inbegrepen: ca. L 40cm x B 20cm x H 45 cm.

De prijs is 1.000 euro en de opbrengst wordt geïnvesteerd in de renovatiewerken in Blijdorp.

Geïnteresseerden hebben ook nog steeds de mogelijkheid om een kleiner kleipaardje aan te kopen, een bijzonder geschenk waar een mooi verhaal achter zit. Meer info hierover op https://blijdorp.be/giften-kleipaardje

De aankoop van deze kleine paardjes kan gebeuren op werkdagen aan het onthaal van Blijdorp in Buggenhout (Blijdorpstraat 3) of Dendermonde (Baleunisstraat 70-72) of via de webshop van Blijdorp:

https://onlinebestellingen.blijdorp.be/

In Blijdorp Dendermonde kan er ook betaald worden met de Dendermondse cadeaubon.

Wie geïnteresseerd is in een groot kunstwerk van het Ros, neemt best contact op met Peter Meyers van Belfius Dendermonde of directeur organisatie Sonja De Wolf in Blijdorp Buggenhout.