PLEK35

Het is zover! Op maandag 24 april 2023 opende ons inclusief project PLEK35 de deuren voor het publiek!

BEKIJK HIER HET FILMPJE OP TV OOST


Het gebouw in de Sint-Rochusstraat 35 te Dendermonde is een ontmoetingsplek voor iedereen, met o.a. een winkel en een verwencafé die uitgebaat worden door de ‘bijzondere mensen’ van Blijdorp.

LEES HIER DE FOLDER VAN PLEK 35

OF SURF METEEN NAAR DE WEBSITEVier jaar geleden gaf het bestuursorgaan van Blijdorp goedkeuring voor de verbouwing van twee verouderde industriële panden in de Sint-Rochusstraat 35 te Dendermonde. Begin 2021 werd het eerste gebouw reeds in gebruik genomen als gezellige thuis voor een leefgroep van 20 personen met een verstandelijke beperking. In mei 2021 werd vervolgens gestart met de volledige renovatie van het aanpalende pand. Het gebouw met een oppervlakte van 1500 m2 behield de vroegere industriële look, maar dan in een opvallend hip jasje met hoge, open ruimtes en veel licht en glas. Het gelijkvloers en de eerste verdieping worden benut voor het inclusief project PLEK35; op de bovenste verdieping bevindt zich de ‘Zevenboog’, woonruimtes voor 7 cliënten van Blijdorp.

Langgekoesterde droom

Inclusie komt er in een notendop op neer dat iedereen - ook mensen met een beperking - op een gelijkwaardige manier kan deelnemen aan de samenleving. Iedereen hoort erbij en kan met zijn eigen, unieke competenties deelnemen aan de maatschappij of het sociale leven. Inclusie loopt sinds de start als een rode draad doorheen de werking van Blijdorp. Het is dan ook niet verwonderlijk dat met het project PLEK35 een langgekoesterde droom van vele Blijdorp-medewerkers en -cliënten in vervulling gaat.

Verschillende ervaringen

Het verwencafé wordt gerund door personen die naar de dagbesteding van Blijdorp gaan of er wonen, samen met hun begeleiders en coaches. Iedereen is er welkom, jong en oud, met of zonder beperking. Vanuit Blijdorp is het opzet om de deelnemers aan dit project een unieke werkervaring aan te bieden bijvoorbeeld in de keuken of de bediening. In het gebouw zijn ook ruimtes die benut worden voor ‘ateliers’ van de Blijdorp-dagbesteding. In de winkel vooraan en ook in het horecagedeelte zullen bijzondere producten verkocht worden, handgemaakt door deelnemers van de Blijdorp-dagbesteding. Aanpalend aan het café is bijvoorbeeld de ruimte voor het klei-atelier, met een groot raam zodat bezoekers kunnen meekijken hoe de kunstwerkjes in klei of het keramiek gemaakt worden.

Bedrijven en organisaties zijn welkom om deel te nemen aan workshops van Blijdorp bijvoorbeeld als teambuilding of om te vergaderen. Voor dat laatste kan men ook een moderne vergaderruimtes huren in het gebouw en beroep doen op de catering. Op sommige dagen is de grote ruimte van het café beschikbaar om te huren.

PLEK35 werd door de overheid geselecteerd als ‘Zorgzame Buurt’-project. Blijdorp zal tevens inzetten op zorg voor elkaar in de nabije omgeving. Medewerkers en cliënten zullen inspelen op de noden die leven in de buurt rond de Sint-Rochusstraat in Dendermonde. Verschillende activiteiten werden reeds georganiseerd samen met de buurt.

Opstart in fasen

De opening van PLEK35 zal in fasen gebeuren, momenteel is het café open op maandag, woensdag en vrijdag. De winkel is open van maandag tot vrijdag, tussen 10u en 16u. Stapje voor stapje zullen de deelnemers bijleren en in een eerste fase nieuwe vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om het project uit te baten. Net zoals voor de Blijdorp-medewerkers zelf wordt het voor hen een hele uitdaging. Toch leggen we de lat hoog om onze bezoekers een mooie ervaring aan te bieden.

De actuele openingsuren en de menukaart vind je terug op de website en op sociale media.

Website: PLEK35.be
Facebook:
https://www.facebook.com/Plek35Blijdorp
Instagram: https://instagram.com/plek35blijdorp