PLEK35 maakt langgekoesterde droom Blijdorp waarBlijdorp kon eerder in september het gerenoveerd gebouw in de Sint-Rochusstraat 35 te Dendermonde opnieuw in gebruik nemen, na een totale verbouwing. Vanaf begin 2023 wordt dit een ontmoetingsplek voor iedereen, met o.a. een winkel en een verwencafé die zullen uitgebaat worden door de ‘bijzondere mensen’ van Blijdorp. Dit inclusief project kreeg de naam ‘PLEK35’.LEES HIER DE FOLDER VAN PLEK 35!

Hippe industriële look

Vier jaar geleden gaf het bestuursorgaan van Blijdorp goedkeuring voor de verbouwing van twee verouderde industriële panden in de Sint-Rochusstraat 35 te Dendermonde. Projectleider Hendrik Janssens leidde beide projecten in goede banen met de nadruk op duurzaamheid en veiligheid. Begin vorig jaar werd het eerste gebouw reeds in gebruik genomen als gezellige thuis voor een leefgroep van 20 personen met een verstandelijke beperking. In mei 2021 werd vervolgens gestart met de volledige renovatie van het aanpalende pand, dat eerder deze maand werd opgeleverd door bouwheer Vandenbussche NV. Het gebouw met een oppervlakte van 1500 m2 behield de vroegere industriële look, maar dan in een opvallend hip jasje met hoge, open ruimtes en veel licht en glas. Het gelijkvloers en de eerste verdieping worden benut voor het inclusief project PLEK35; op de bovenste verdieping komt de ‘Zevenboog’, woonruimtes voor 7 cliënten van Blijdorp.

Langgekoesterde droom

Inclusie komt er in een notendop op neer dat iedereen - ook mensen met een beperking - op een gelijkwaardige manier kan deelnemen aan de samenleving. Iedereen hoort erbij en kan met zijn eigen, unieke competenties deelnemen aan de maatschappij of het sociale leven. Inclusie loopt sinds de start als een rode draad doorheen de werking van Blijdorp. Het is dan ook niet verwonderlijk dat met het project PLEK35 een langgekoesterde droom van vele Blijdorp-medewerkers en -cliënten in vervulling gaat.

Christine Wauters, afdelingshoofd dagondersteuning Blijdorp is ook hoofd van het project PLEK35: “We hebben hier met zijn allen in Blijdorp jarenlang naar uitgekeken en we zijn heel verheugd om ‘onze gasten’ mee te nemen op een mooi traject, waarbij ze kunnen groeien en bloeien, nieuwe zelfstandige taken opnemen en grenzen verleggen. Dit alles in het hartje van de stad, zodat verbinding en ontmoeting een mooie rol kan spelen.”

Verschillende ervaringen

Het verwencafé zal gerund worden door personen die naar de dagbesteding van Blijdorp gaan of er wonen, samen met hun begeleiders en coaches. Iedereen is er welkom, jong en oud, met of zonder beperking. Vanuit Blijdorp is het opzet om de deelnemers aan dit project een unieke werkervaring aan te bieden bijvoorbeeld in de keuken of de bediening. Christine Wauters benadrukt dat dit voor de klanten niet de (enige) reden mag zijn om langs te komen in PLEK35: “PLEK35 zal in de eerste plaats een plek zijn om te genieten en te ontmoeten. We willen dat klanten ons bezoeken vanwege het hippe en unieke kader, de gezellige sfeer en de goede menukaart.” In het gebouw zijn in totaal vier ruimtes die zullen benut worden voor ‘ateliers’ van de Blijdorp-dagbesteding. In de winkelruimte vooraan en ook in het horecagedeelte zullen bijzondere producten verkocht worden, handgemaakt door deelnemers van de Blijdorp-dagbesteding. Aanpalend aan het café is bijvoorbeeld de ruimte voor het klei-atelier, met een groot raam zodat bezoekers kunnen meekijken hoe de kunstwerkjes in klei gemaakt worden.

Bedrijven en organisaties zijn welkom om deel te nemen aan workshops van Blijdorp bijvoorbeeld als teambuilding of om te vergaderen. Voor dat laatste zal men ook een moderne vergaderruimte kunnen huren in het gebouw en beroep doen op de catering.

PLEK35 werd door de overheid geselecteerd als ‘Zorgzame Buurt’-project. Blijdorp zal tevens inzetten op zorg voor elkaar in de nabije omgeving. Medewerkers en cliënten zullen inspelen op de noden die leven in de buurt rond de Sint-Rochusstraat in Dendermonde. Een eerste bevraging hierover werd reeds gedaan bij de buurtbewoners.

Opstart in fasen

De opening van PLEK35 is voorzien voor begin 2023, weliswaar in fasen. Stapje voor stapje zullen de deelnemers bijleren en in een eerste fase nieuwe vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om het project uit te baten. Net zoals voor de Blijdorp-medewerkers zelf wordt het voor hen een hele uitdaging. Toch leggen we de lat hoog om onze bezoekers een mooie ervaring aan te bieden. Daarom werden reeds twee personen aangetrokken om het project in goede banen te leiden: Myrite Van Cauteren als product manager en Sylvie De Cuyper als horecaverantwoordelijke met de nodige ervaring.

Zorgzame stad

Burgemeester van Dendermonde Piet Buysse en Tomas Roggeman, schepen van o.a. Welzijn en Sociale Zaken in Dendermonde en tevens voorzitter Blijdorp III (aandeelhouders Berlare - Bornem - Buggenhout - Dendermonde - Hamme - Lebbeke - Londerzeel - Merchtem - Opwijk - Puurs-Sint-Amands - Waasmunster - Wichelen - Zele ) waren beiden aanwezig op de pre-opening op 15 september jongstleden, waar het project boven het doopvont gehouden werd. Beiden waren onder de indruk van de moderne architectuur en feliciteerden Blijdorp met de geslaagde verbouwing van een ouderwetse kousen-en panty’s fabriek tot een hip, eigentijds gebouw. Beiden benadrukten eveneens de meerwaarde van PLEK35 en Blijdorp, als sterke partner in de zorgzame stad Dendermonde.Gepubliceerd: 21 september 2022