Leerlingen BuSO-school Blijdorp zetten hun lokale werkplekken in de kijker

In de school voor Buitengewoon Secundair Onderwijs in Blijdorp Buggenhout maken externe ‘stages’ deel uit van de vorming van verschillende +16-jarigen. Zo kunnen ze groeien en bereiden ze zich voor op hun deelname later in de maatschappij. Door deze zogenoemde ‘sociaal-maatschappelijke trainingen’ ontstond er met partnerbedrijven in de regio een warme band doorheen de jaren. Plantenbedrijf Spruyt in Buggenhout is bijvoorbeeld al liefst 25 jaar een werkplek voor de BuSO-leerlingen! Voor de leerlingen en de leerkrachten/stagebegeleiders was het dus meer dan hoog tijd om de werkplekken van schooljaar ’21-’22 eens extra in de schijnwerpers te zetten!

Vanaf de leeftijd van 14-15 jaar starten de BuSO-leerlingen al met ‘snuffelstages’. Die gaan door in hun vertrouwde omgeving in Blijdorp Buggenhout, bijvoorbeeld meehelpen in de keuken of de kinderboerderij. Christa Boeykens, leerkracht en stagebegeleider: “Later nemen ze deel aan sociaal-maatschappelijke trainingen in groep, en vervolgens doen ze ook individuele training, beide in ‘echte’ bedrijven. Het doel van deze sociaal-maatschappelijke trainingen is o.a. dat ze hierdoor ervaring opdoen met het oog op een zinvolle dagbesteding later. We merken ook dat het zelfbeeld en zelfvertrouwen van onze jongeren hierdoor enorm groeit.

Dank voor alle geboden kansen

Op woensdag 12 oktober 2022 waren een aantal afgevaardigden van de werkplekken in schooljaar ’21-’22 van de partij in Blijdorp voor een gezellig samenzijn met leerlingen en leerkrachten. Orthopedagoog Erik De Vis bedankte de aanwezigen: “Jullie geven onze jongeren kansen door hen een rol van betekenis te geven in jullie bedrijf. Het doet hen enorm deugd, om een stukje in de week gelijk te zijn aan andere werknemers, om deel uit te maken van de grote maatschappij en hun waarde te mogen etaleren.” Alle bedrijven kregen vervolgens een origineel bedankplaatje met het opschrift ‘een hart voor bijzondere mensen’. Er werd geknuffeld en luid geapplaudisseerd bij de overhandiging!

Waaier aan ervaringen

De huidige stageplekken bieden reeds een waaier aan werkervaring, gaande van een zorgboerderij, een horecazaak, een tuincentrum, de bibliotheek, de fabrieksomgeving van Ontex of ArtStone …  De leerlingen gaan er wekelijks een tweetal uur helpen, steeds onder begeleiding van een leerkracht. Na 6 weken wordt er gewisseld van stageplek zodat iedereen doorheen het jaar kan ervaren wat hem of haar echt ligt.

Anke De Reuse, directeur van de school: “Bij onze zoektocht naar stagebedrijven vertrekken we steeds vanuit de interesses van de leerlingen zelf. We hebben al een mooi aanbod, maar dit zouden we nog graag willen aanvullen met nieuwe bedrijven of organisaties. Veel van onze jongens dromen bijvoorbeeld van werken met auto’s, een garage zou dus welkom zijn of zelfs een carwash. Ook een supermarkt, een schoenen- of kledingwinkel, een woonzorgcentrum … kan een mooie werkplek zijn. Wie interesse heeft om onze jongeren kansen te bieden, mag zeker contact opnemen met de school. Onze leerlingen zeggen vaak: ‘Ik vind het belangrijk om anderen te helpen’. Wie met onze jongeren kennismaakt, zal meteen gecharmeerd zijn door hun werklust en hun kunnen!”               

Quotes van de stageplekken:


Geert de Smet en Sam De Vos namen dit jaar horecazaak Drytoren over in Opdorp: “We
werken sinds een vijftal maanden samen met de leerlingen van Blijdorp.
Dit valt enorm mee, want het zijn goeie werkers en zorgen daarbovenop
steeds voor een vrolijke noot. Ook onze klanten vinden dit leuk en zelf
krijgen we complimenten van de klanten dat we dit doen. Een win-win!




Nick Spruyt van plantenbedrijf Spruyt in Buggenhout: “We
werken al 25 jaar samen met Blijdorp, wij waren de allereerste
werkplek! We trachten steeds de leerlingen leuke taakjes te geven waar
ze in kleine groep aan kunnen werken. En we ronden trouwens altijd hun
‘shift’ gezellig af met een hapje en een drankje!







Riet de Schrijver van zorg- en kijkboerderij ‘t Stappeshof in Merchtem: “Al
een 15-tal jaar komen leerlingen van Blijdorp bij ons werken. Hier
helpen ze gewoon mee met de dagelijkse werkjes: stallen instrooien,
verzorgen van de dieren, de dieren eten geven …  We proberen steeds hen
zelfstandig te laten groeien in het uitvoeren van de taakjes en dat lukt
heel goed.




Peter Segers en collega Hilde van Ontex in Buggenhout: “De
leerlingen van Blijdorp die hier komen werken zijn enorm enthousiast en
vliegen steeds in het werk. Eigenlijk zouden we het niet mogen zeggen,
maar soms werken ze harder dan onze andere werknemers
!” (met een knipoog)

Contact BuSO: anke.dereuse@blijdorp.be

Gepubliceerd: 13/10/2022