Feestelijke (her)opening kinderboerderij in Blijdorp

Twee weken feest voor opening vernieuwde kinderboerderij in Blijdorp

Na lange maanden uitstel door corona was op dinsdag 14 september jl. eindelijk het moment aangebroken om de kinderboerderij in Blijdorp Buggenhout feestelijk te heropenen. Met o.a. een kip en een varken als assistent van de ceremoniemeester trok een bonte stoet genodigden onder muzikale begeleiding van de ingang van Blijdorp naar de volledig vernieuwde kinderboerderij. Daar werd ‘De Blije Wei’ met veel animo ingehuldigd.

Enkele jaren geleden werden via het indienen van een project bij de Belfius Foundation fondsen verworven waarmee de ‘oude’ kinderboerderij in Blijdorp heringericht en uitgebreid kon worden. Het begon als een idee om de ‘gasten’ in Blijdorp meer mogelijkheid te bieden tot interactie met de dieren, met als ‘hoofdact’  een knuffelweide. Dit idee werd aangevuld met de opbrengst van een kalenderverkoop door de groep Tuinderij en andere groepen in Buggenhout en Dendermonde. En uiteindelijk kwamen er ook fondsen binnen van twee ‘Pimp je speelplaats’-projecten, gesubsidieerd door het Agentschap Natuur en Bos, waardoor Blijdorp - ook dankzij het vakwerk van de eigen medewerkers technische dienst - nu beschikt over een  ‘interactieve’ kinderboerderij om fier op te zijn.

Knuffelen met geiten

Christine Wauters, afdelingshoofd dagondersteuning in Blijdorp, licht toe: “De doelstelling van de reorganisatie van de boerderij was om ze zo in te richten dat ze niet enkel kan gebruikt worden om onze gasten een zinvolle dagbesteding te bezorgen, maar ze voor iedereen toegankelijk te maken, ook voor deelnemers waar activiteiten op een basaal niveau zoals knuffelen met dieren, genieten van de geluiden van de boerderij enz. een fijne ervaring wordt. Her en der op de weides staan ‘knuffelzetels’ zodat gebruikers comfortabel en rustig kunnen genieten van de aangeboden prikkels of kunnen ‘snoezelen’ vlakbij de diertjes”.

Bart Michiels, begeleider van de groep Tuinderij die onder andere instaat voor de verzorging van de dieren en het groen, vult aan: “Anderzijds beoogden we een werking waar de volwassen deelnemers die zorgen voor de dieren, als ze dit wensen, zich ook kunnen inzetten om mee de activiteiten te ondersteunen voor de andere deelnemers. Zo kunnen voortaan de klassen en groepen van de verschillende Blijdorp-locaties bij ons de kinderboerderij in Buggenhout reserveren voor een activiteit, om wat bij te leren, een rustig moment met de dieren door te brengen, te wandelen op het blotevoetenpad enz.”.

Blij dorp - blije wei

Op dinsdag 14 september trok een bonte stoet van verschillende genodigden onder muzikale begeleiding naar de feestelijk versierde boerderij voor de onthulling van de nieuwe naam. In eerste instantie was het een informeel fijn event voor een aantal van de gasten in Blijdorp. Jong en oud had lang naar dit moment uitgekeken door de ‘covid-droogte’ op het vlak van samenzijn. Ook een beperkt aantal trouwe supporters/sponsors/partners van Blijdorp waren van de partij, zo tekende ook de burgemeester van Buggenhout, Pierre Claeys, present.

Na hartverwarmende speeches door enkele gasten van de groep Tuinderij, was het tijd voor de onthulling van het bord met de nieuwe naam die gekozen werd via een wedstrijd. Maar liefst vijf personen kozen voor ‘De Blije Wei’ zodat de nieuwe naam al snel voor de hand lag. Alle winnaars kregen een mooi presentje; Quinten Reyniers (12 j.) uit de klas BLO6 ging uiteindelijk door lottrekking met de hoofdprijs aan de haal en mocht tot groot jolijt van zijn klasgenootjes nog een ereronde op een (kermis)paard rijden.

Twee weken beleving voor iedereen

De heropening wordt gevolgd door twee weken feestelijke beleving voor groot en klein in Blijdorp: dagelijks zullen er verschillende activiteiten op het openlucht-theaterplein plaatsvinden door het belevingstheater van Blijdorp Buggenhout en het dansatelier van Blijdorp Dendermonde. In kleinere groepen zijn er rondleidingen doorheen de boerderij zodat de meeste klassen en groepen alvast een leuke eerste kennismaking hebben met dit mooie project en gezellig samen kunnen genieten van elkaars talenten en een hapje en een drankje.