Corona sluipt Blijdorp binnen: meerdere besmettingen bij bewoners en medewerkers vastgesteld

23 oktober 2020

Tijdens de eerste corononagolf is Blijdorp er goed in geslaagd om Covid-19 te weren. Jammer genoeg is het coronavirus momenteel wel onze voorziening binnengedrongen, ongeacht alle strikte beschermingsmaatregelen die constant sinds het begin van de epidemie toegepast werden. Momenteel treffen we alle nodige maatregelen om de uitbraak onder controle te krijgen.

Gisteren werd een clusteruitbraak in Blijdorp vastgesteld bij 5 woongroepen van de volwassenafdeling (2 groepen in de vestiging Mira - Hamme en 3 in de vestiging Baleunisstraat - Dendermonde). Daaruit bleek helaas dat 24 bewoners besmet zijn. Ook onder de medewerkers zijn er momenteel een beperkt aantal positieve besmettingen vastgesteld.

De bewoners van de betrokken groepen werden reeds allen getest en de resultaten zijn bekend. De betrokken medewerkers worden vandaag getest en de resultaten worden dit weekend verwacht.

Sonja De Wolf, directeur organisatie in Blijdorp, licht toe wat mogelijk aan de basis kan liggen van de uitbraak: “Tijdens de eerste coronagolf - een moeilijke periode voor onze leerlingen en bewoners, de ouders en onze medewerkers - zijn we er zeer goed in geslaagd om Covid-19 te weren uit Blijdorp, op enkele milde besmettingen na. Door de nationale versoepelingen konden we een tijd geleden het dagcentrum voor de volwassenen en de scholen opnieuw openstellen waardoor het besmettingsrisico fors is toegenomen. We vermoeden dat dit mogelijks aan de basis ligt van de vastgestelde besmettingen. Het virus heeft België stilaan in zijn greep en ook wij konden helaas er niet aan ontsnappen.

Katleen Van Hoey, zorgdirecteur in Blijdorp, benadrukt dat de focus nu gericht is op de toekomst en het beheersen van het gezondheidsrisico: “Onze volledige aandacht gaat in eerste instantie naar de bescherming van onze bewoners en onze medewerkers. Positief bevonden bewoners en medewerkers werden volledig gescheiden van de negatief getesten. Extra testen worden uitgevoerd om het nodige zicht en grip op de situatie te krijgen. De zieke bewoners krijgen de nodige zorgen binnen Blijdorp. Gelukkig werd tot nu toe geen enkele bewoner opgenomen in het ziekenhuis. We hopen uiteraard dat dit zo kan blijven. We beschikken in Blijdorp over voldoende beschermingsmateriaal om onze medewerkers in veilige omstandigheden te laten werken met de grootst mogelijke bescherming van onze bewoners.”

Blijdorp leeft uiteraard heel erg mee met de patiënten en de betrokken families. Alle medewerkers in Blijdorp, samen met het eigen doktersteam, doen er alles aan om deze situatie zo snel mogelijk onder controle te krijgen, verdere besmettingen te vermijden en een goede zorgverlening te garanderen. Alle betrokkenen worden op de hoogte gehouden.