Blijdorp stelt gloednieuw boek ‘Bewust basaal’ voor

Het jubileumjaar 2020 waarin Blijdorp vijftig kaarsjes uitblaast bleek de ideale gelegenheid om de baseline ‘Bijzonder in zorg’ te onderstrepen.  De interne werkgroep Basale Stimulatie verzamelde hun eigen expertise samen met ervaringen van ouders, collega’s en diverse therapeuten en bundelde deze in een inspirerend (werk)boek. Vanaf 7 februari 2020 is ‘Bewust basaal’ te koop via verschillende kanalen. 


Basale stimulatie kan je in het kort omschrijven als de lichaamsgerichte benadering van mensen met meervoudige beperkingen bij het ontdekken en ervaren van zichzelf en van de omgeving. Naast de theoretische inzichten die het aanreikt over deze benaderingswijze, is Bewust basaal vooral een praktijkboek. Door heel wat praktische tips en tricks en handige activiteitenfiches kan de lezer van dit boek meteen zelf de handen uit de mouwen steken en experimenteren.

In eerste instantie is het boek geschreven vertrekkende vanuit mensen met een ernstig verstandelijke beperking en een bijkomende motorische en/of sensorische beperking. De handvaten kunnen zeker ook van toepassing zijn op een ruim spectrum aan doelgroepen, zoals personen met dementie, kleine kinderen of kinderen met gedragsproblemen.

Inhoud

Het boek omvat drie delen:

  • De theorie
  • De praktijk
  • Activiteitenfiches

In deel 1 - de theorie - focussen we op wat basale stimulatie is. Verder beschrijven we de groei van een basale grondhouding naar een basale ontmoeting en geven we weer voor welke doelgroep we basale stimulatie aanwenden.

In deel 2 ‘Basale stimulatie in de praktijk’ beschrijven we de aandachtspunten en geven we praktische tips en tricks.

In het 3e deel publiceren we een reeks activiteitenfiches waarbij we o.a. telkens vermelden op welke zintuigen we focussen en welk materiaal nodig is. Enkele voorbeelden: toveren, theekransje, schuimfestival …

    Wil je een voorsmaakje, bekijk het inkijkexemplaar.


    Verkooppunten

    De prijs van het boek is € 29,50 (excl. eventuele verzendingskosten).

    Het boek kan besteld worden online op blijdorp.be of het is te koop aan het onthaal van de campussen van Blijdorp in Buggenhout en Dendermonde.

    • Blijdorpstraat 3, Buggenhout
    • Baleunisstraat 70-72, Dendermonde

    Voor bestellingen van meer dan vijf boeken, stuur een mail naar buggenhout@blijdorp.be

    Contactinformatie voor lezingen

    Blijdorp wil graag zijn expertise rond dit thema delen. Vragen of aanvragen voor lezingen/workshops mogen gericht worden aan buggenhout@blijdorp.be.


    Recensie

    Toen ik enkele jaren geleden naar aanleiding van een basiscursus die ik gaf ‘de gouden gids’ in handen kreeg, gaf ik de suggestie om er een boek van te maken.

    Dit is een mooi boek geworden!

    Een boek dat uitnodigt.

    Basale stimulatie nodigt uit.

    Een boek dat ook een verhaal vertelt. Het verhaal van het basaal concept. Het verhaal van Blijdorp.

    Dit is een mooi verhaal, een echt verhaal. Een verhaal dicht bij de wereld van personen met een ernstig meervoudige beperking. Het inspireert maar geeft ook ruimte om te  experimenteren.

    Het is een verhaal dat aandacht heeft voor de evolutie die het basaal concept heeft doorgemaakt van houding naar ontmoeting.

    Een ontmoeting die we in elk moment van de dag, bij elk contact gestalte kunnen geven. 

    Een ontmoeting ook in basale activiteiten waarbij dit boek eveneens een leidraad en inspiratiebron is.

    Kortom, het is een heel mooi, basaal boek dat uitnodigt ...

    Het is fijn dat de begeleiders van Blijdorp hun expertise met dit boek willen delen.

    Dirk De Schryver

    Gecertificeerd lesgever Basale Stimulatie

    Lid stuurgroep VSBS


    Hoe kwam het boek tot stand?

    Bijzonder in zorg is in Blijdorp geen loze slogan: alles vertrekt vanuit de bijzondere mensen die onze doelgroep zijn en voor wie een heel team van gedreven medewerkers zich dag na dag op een bijzondere manier wil inzetten om een passend antwoord te bieden op hun zorgvraag.

    Een aantal decennia geleden, in de eerste jaren na de oprichting van Blijdorp, zochten onze begeleiders en hun teams vaak vanuit hun buikgevoel naar een gepaste manier van omgaan met de doelgroep van mensen met een ernstig tot diep meervoudige beperking. Zij gingen op zoek naar aangepaste activiteiten. Snoezelen, visuele stimulatie en later ook basale stimulatie maakten deden hun intrede in Blijdorp.

    Blijdorp werd lid van het Vlaams Samenwerkingsverband voor Basale Stimulatie (VSBS). Enkele begeleiders legden zich toe op deze specifieke grondhouding en richtten een eigen werkgroep op. Daarbinnen kregen zowel de activiteiten voor de kinderen als voor de volwassenen hun plaats.

    Ruim tien jaar praktijkervaring rijker, wilden we graag vastleggen hoe we de basale stimulatie binnen Blijdorp vormgeven. Dus verscheen in 2010, zo’n twintig jaar na de introductie van de basale stimulatie op de Blijdorp-werkvloer, de eerste interne versie van de Gouden Gids van de basale stimulatie.

    Het 50-jarig bestaan van Blijdorp in 2020 was de ideale gelegenheid voor een update, voor een (werk)boek dat binnen én buiten Blijdorp gebruikt kan worden. Dus vormden we met een aantal collega’s een werkgroep, om enthousiast aan de slag te gaan met het beschrijven en bundelen van al onze kennis en ervaring in een volledig vernieuwde Gouden Gids.