ONZE VERHALEN – "SAMEN TEGEN CORONA"

Tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020, was Blijdorp in grote mate ‘afgesloten’ van de buitenwereld. We lanceerden in die periode een blog om ouders, sympathisanten en medewerkers die telewerkten te betrekken bij wat er reilde en zeilde in Blijdorp. Het was een periode waarin we ook veel hartverwarmende steun mochten ontvangen voor onze helden van de zorg en onze gasten.

Hieronder kan je onze verhalen nog eens nalezen.

Chefs for Charity verwennen Blijdorp met Dinner for Hope 

MAANDAG 1 JUNI - Op pinkstermaandag was het smullen geblazen in Blijdorp: zowel de gasten als de medewerkers konden genieten van een lekker driegangenmenu, klaargemaakt door de Chefs for Charity

Onder de naam Chefs for Charity hebben zich de chefs verzameld van lokale restaurants ’t Truffeltje, Da Vinci, Kokarde, Cinémangé en Hof ter Velden. Elk jaar koken zij samen live voor het goede doel een hoogstaande gastronomische maaltijd voor een 250-tal gasten. Zo leverde de benefiet van vorig jaar maar liefst 16.550 euro op. Dit jaar was de editie van Chefs for Charity ingepland op paasmaandag en zou de opbrengst naar twee lokale organisaties gaan: vzw Blijdorp en het Rode Kruis Dendermonde. Door de lockdown werd de editie in eerste instantie verschoven naar pinkstermaandag, maar ook daar stak het hardnekkige Coronavirus een stokje voor. 

De chefs bleven echter niet bij de pakken zitten: onder de naam Dinner for Hope beslisten ze een lekker menu in elkaar te boksen en te schenken aan mensen in de zorg. Zo mochten op pinkstermaandag 237 mensen van Blijdorp en vzw Eindelijk, zowel medewerkers als gasten, genieten van een lekker driegangenmenu dat ter plaatse geleverd werd. Er werd gesmuld van bloemkoolsoep met buikspek, kip met aardappel en worteltjes en erwtjes en panna cotta van kokos met aardbei en chocola. Hartelijk dank vanuit Blijdorp aan de chefs om ons te verwennen op deze stralende, zonnige feestdag! We noteren alvast dat de volgende editie van Chefs for Charity is ingepland op paasmaandag 5 april 2021!

foto: Geert de Rycke, HLNGetuigenis van een begeleider in Corona-tijden

WOENSDAG 27 MEI - Een van de begeleiders schreef een reflecterende tekst over Blijdorp in Corona-tijden, die we graag hieronder delen:

Corona: een woord waar ik van mijn leven nog nooit over gehoord had. Het begon ver van ons bed, maar je beseft snel, dit komt ook naar ons Belgenlandje.

Toch zat ik eerst nog in een fase van ontkenning, want voorlopig is er nog niks aan de hand.

Spoedig worden we bij elkaar geroepen en krijgen we in Blijdorp de eerste richtlijnen. Want ja, er is wél wat aan de hand en wij zijn voor een heleboel mensen, collega’s en kinderen verantwoordelijk. We moeten veranderen! Personeel wordt anders ingezet, brieven worden meegegeven en in zeer korte tijd ziet alles er anders uit in de gangen en op het domein van Blijdorp. We denken na over opvang, over hoe we de “social distancing” kunnen regelen, over ondersteuning, onze bescherming, enzovoort.

Het is leeg in Blijdorp, of zeg maar, “leger” want het is gewoon kalm, niet doods. Er is slechts een peulschil van de mensen aanwezig.

We kunnen dit vanuit 2 kanten beleven. In eerste instantie is het wel eens leuk zo rustig. Best gezellig als je alle spulletjes en leuke computer-games niet hoeft te delen. Dat je minder je beurt hoeft af te wachten en dat je heel veel aandacht krijgt van de begeleiding want zij zijn er bijna alleen voor jou.  ’s Ochtends hoeven we ons niet naar school te haasten en doen we alles wat meer op ons gemak. En als je een leuk voorstel hebt, kan het bijna altijd. We spelen spelletjes, vieren verjaardagen (want die zijn er ook) en koken heel veel. Iedereen zorgt voor iedereen op één of andere manier.

Maar er is ook een keerzijde: het duurt zo al even, het was geen korte verandering en het nieuwe is er nu wel af. De fun van in het begin wordt overwoekerd door gemis. Er ontbreekt een keeper bij het voetbal. En we komen een speler tekort bij gezelschapsspelletjes. Maar vooral willen we mama en papa nog eens écht knuffelen in plaats van te videobellen.

Maar hé! We zijn goed bezig en we moéten blijven volhouden. Laatst kregen we namelijk de enorme positieve boodschap dat in de homes niemand besmet is. Hoe goed is dit? En daardoor voelen we weer de moed om verder te doen. Inderdaad: nòg verder! Want we zijn nog niet aan de eindstreep in de strijd tegen Corona. We willen volhouden omdat we zien dat het werkt! Daarvoor levert ieder van ons de nodige inspanningen. Dus bedankt! Bedankt om de maatregelen ter harte te nemen, om door te gaan in een niet-evidente tijd, want het loont!

Welcome back!

MAANDAG 18 MEI - Na wekenlang wachten, zien we terug wat meer activiteit in Buggenhout. Er is een gedeeltelijke heropstart van de BubaO-school en er mogen opnieuw bezoeken doorgaan in het verblijf volgens de richtlijnen van het VAPH. Dit zorgt voor mooie, intense en ontroerende momenten.
Bedankt aan alle ouders en familie voor het vertrouwen en het geduld!

Een heerlijke Turkse verrassing

ZONDAG 3 MEI - Enkele mensen van de vzw Selam kwamen langs en verwenden gasten en begeleiders uit het verblijf met een Turkse maaltijd. Met veel plezier kwamen zij de maaltijdboxen brengen op zondag 3 mei in de namiddag zodat iedereen een heerlijke maaltijd kon nuttigen ’s avonds. Zij voorzagen ons ook van nog wat extra mondmaskers en schorten. Bedankt voor de traktatie!

Lekker smullen van chocolade

VRIJDAG 24 APRIL - Extra coronakilo’s? Een risico dat we af en toe graag nemen! De laatste weken kregen we van verschillende bedrijven chocolade paaseieren. Vandaag konden onze bewoners hun hart ophalen aan zelfgemaakte chocoladefondue met vers fruit!

Blijdorp is dankbaar

MAANDAG 20 APRIL - De voorbije weken hebben zoveel mensen, zowel particulieren als bedrijven, ons gesteund met grote en kleine attenties en bemoedigende gebaren. Deze warme golf van solidariteit wordt enorm geapprecieerd. Voor hen deze woorden van dank:

Aan alle organisaties, firma’s, diensten en particulieren

die ons een hart onder de riem steken in deze Coronatijd

ofwel door het schenken van materialen o.a. stoffen voor mondmaskers of schorten, beschermingsmateriaal, dozen …
ofwel door het bezorgen van extra catering voor bewoners en personeel: gebak, paaseieren…
ofwel door een woord van dank: banners en spandoeken, kaartjes, mooie  mails …
ofwel door een bemoedigend woord via de telefoon …
ofwel door een helpende hand
ofwel door er gewoon te zijn …

VEEL DANK 
VANWEGE ALLE DEELNEMERS EN BEWONERS, PERSONEEL EN DIRECTIE VAN BLIJDORP

Samen zingen voor de helden

VRIJDAG 17 APRIL - Het werk van onze collega’s in de zorg is in deze Coronatijden uitdagend, de inzet des te groter. In Hamme klonken er vandaag politiesirenes als dankjewel, in Buggenhout werd er dan weer gezongen door collega’s voor collega’s! Een adaptatie van het mooie liedje dat werd gezongen afgelopen februari tijdens ons evenement Gouden Viering waar we samen de 50e verjaardag van Blijdorp vierden.

Dankjewel, jij bent jij en ik ben ik
Dankjewel, jij bent de doos met grote strik
Dankjewel, mogen zorgen maakt ons vrij
Dankjewel, jij, collega, maakt me blij!

Dankjewel, om hier dag en nacht te staan
Dankjewel, om tot ’t uiterste te gaan
Dankjewel, voor je zorgen , groot en klein
Dankjewel, om er voor elkaar te zijn!

Ja, beslist, voor verdienste ...
DANKUWEL
Jullie, helden, vergeten we niet snel
Hier in Blijdorp, staan we voor elkeen
Eén voor allen en a-allen voor één

De video kan je bekijken op de facebookpagina van Blijdorp BuBaO, BuSO, MFC.Burgemeester Buggenhout schrijft een brief

VRIJDAG 17 APRIL - Vanwege de burgervader van Buggenhout ontvingen we mooie onderstaande brief

Beste frontsoldaten en bewoners van Blijdorp,

De strijd die jullie iedere dag aangaan tegen Covid 19 heeft een enorme impact op jullie privé, professioneel en mentaal leven.

Nu meer dan ooit is het belangrijk om elkaar te steunen.

Ook sterkte voor zij die afscheid hebben moeten nemen van een dierbare.

Covid 19 heeft geen boodschap aan emoties, liefde en afspraken.

Langs deze weg wil ik, in naam van alle bewoners en medewerkers van de gemeente jullie bedanken voor zoveel inzet.

De lente omhelst jullie en iedereen van Blijdorp.

Van harte een mooi paasmoment.

Vriendelijke groeten,

Gemeente Buggenhout

Pierre Claeys

In Hamme laat de politie van zich horen! 

VRIJDAG 17 APRIL - De #heldenvanwelzijn in de afdeling Mira van Blijdorp in Hamme kregen vandaag een erehaag, een applaus en een hele doos vol chocolade van de helden in het blauw (politie Hamme). Iedereen was blij verrast, onder de indruk en dankbaar voor de lekkernijen.

Het filmpje met de indrukwekkende sirenes kan je bekijken op de facebookpagina van onze volwassenwerking

Dag van de medewerker: bedankt collega!

DONDERDAG 16 APRIL Officieel is het iedere derde donderdag van april Secretaressendag, maar wij trekken dat graag open naar de modernere term die Unizo in het leven riep: Dag van de Medewerker. 

Op de Dag van de Medewerker willen we van harte alle administratieve medewerkers van onze centrale administratie en de schooladministratie in Blijdorp in de schijnwerpers plaatsen en bedanken voor hun inzet!


Dansen in eigen kot

DINSDAG 14 APRIL - Bij dansgroep ShaMaDo It uit Dendermonde dansen heel wat gasten die in Blijdorp naar school of naar het dagccentrum gaan. Zij bezorgden ons dit leuke filmpje waarin een aantal thuisblijvers tonen dat dansen in eigen kot ook superleuk is! Je bekijkt het op hun facebookpagina:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2946793158701867&id=150543644993513

Een vrolijk paasfeest

ZONDAG 12 APRIL - Dankzij Wibra Geraardsbergen maakten de bewoners  van de Baleunisstraat in Dendermonde  een heel gezellige en zoete paasperiode mee. De winkel schonk hen namelijk de ganse paasvoorraad die door de coronasluiting niet meer verkocht kon worden. Hartelijk dank voor deze lieve geste!


Onze toppers: de onthaalmedewerkers

VRIJDAG 10 APRIL - Vandaag geven we een applausje aan de onthaalmedewerkers in Blijdorp:

Ja, zij werken in de zorg

Neen, zij zijn geen opvoeders of leerkracht

Neen, zij werken niet rechtstreeks met onze gebruikers

Maar u hoort hun stem als u belt, u ziet hun vriendelijk gezicht aan de balie ...

Ook zij zijn elke dag aanwezig in onze vestigingen te Buggenhout en Baleunisstraat Dendermonde tijdens deze Coronatijd om zo de medewerkers in de leefgroep/klas bij te staan, maaltijden te bestellen, telefoon te beantwoorden ...

Dankjewel om in deze moeilijke tijd paraat te staan en elke dag opnieuw met volle moed jullie plekje te bemannen. En zo samen met al onze zorgende medewerkers zorg te dragen voor onze gebruikers.

Zonnige vitamientjes

DONDERDAG 09 APRIL - Onze bewoners genieten van mooie momenten en daar zit het heerlijke weer voor iets tussen! Ook binnenshuis vervelen ze zich niet: er wordt geknutseld, gefietst op rollen, samen gekookt … 

En onderweg naar het werk krijgen de medewerkers alvast een fijne boodschap te zien in de Baleunisstraat.

Een bijzonder dankjewel

DINSDAG 07 APRIL - Onze collega Loes schreef een mooi danktekstje voor de inzet van haar collega’s en voor de hartverwarmende grote en kleine gebaren vanwege iedereen die Blijdorp steunt.

Bij deze een groot dankjewel!

Dank voor de grote en kleine paaseitjes, de narcisjes en het fruit van dankbare ouders, de regenponcho's ter bescherming door een gulle schenker, het mooie spandoek aan de poort, maar vooral dankjewel aan de begeleiding in de vuurlinie die nog steeds het beste van zichzelf geeft zodat Blijdorp sterk in zorg blijft, ook in Coronatijden.

Dank aan onze arts, Katrien en de collega's van ons Bal-team; ongekende talenten in organisatie kwamen boven de grond; er is een grote flexibiliteit en solidariteit; we hadden en hebben een ongelofelijke adrenaline die ons voortstuwt. 

Dank aan onze collega's ondersteunende diensten, technische dienst, onderhoud en wasserij. Dank aan Christine die het logistiek team motiveerde en stuurde met een prachtig resultaat aan schorten en maskers.

Dank aan de DC-collega's die het super deden en doen in de leefgroepen, met de glimlach, met de nodige creativiteit. Dank aan de leidinggevenden die dag en nacht bezig waren en zijn met steeds wisselende richtlijnen, uurroosters en communicatie.

Nog te vroeg om victorie te kraaien, maar we doen het, we zullen doorgaan, zonder mediabelangstelling maar met moed in onze handen, liefde in onze harten .

Dankjewel,

Loes

Achter de schermen bij de volwassenwerking in Blijdorp 

DONDERDAG 31 MAART - Ondertussen wordt er niet stilgezeten bij de volwassenwerking in Blijdorp. Een greep uit het programma: knutselen, gezelschapsspelletjes, naailes … en ook blijven wandelen en bewegen natuurlijk!

Meer sfeerfoto's zijn terug te vinden in het album.

Een tip van Yannik  

VRIJDAG 28 MAART - De mama van Yannik die in Blijdorp naar het dagcentrum gaat en dat nu niet kan, stuurde ons deze mooie getuigenis van haar zoon door om met andere ouders te delen.

“Hallo, ik ben Yannick ik heb een verstandelijke beperking en autisme. Vooral dat laatste maakt het mij nu moeilijk om met corona om te gaan. Ik hou van basket, dansen, verkleden en me amuseren met mijn dj- set. In de week ga ik naar het dagcentrum waar ik vooral graag tuinwerk doe en dieren verzorgen. Dit valt nu allemaal weg door die stomme corona! Ik hou van structuur, weten wat er elke dag komt, een weekplanning. Eigenlijk kan je het vergelijken met een machine waar je een handleiding bij hebt, als je jouw handleiding kwijt bent dan werkt de machine niet zo goed, zo is het ook voor mij met corona. Ik was een hele week het "noorden kwijt" heel moeilijk voor mijn mama omdat ze niet altijd weet wat erin mijn hoofd omgaat... Ik kon niet meer slapen, was in paniek en begon mij volledig te focussen op mijn gsm om dat nare beest van corona uit mijn gedachten te bannen. Geen goed idee! Elke 5 minuten keek ik naar mijn gsm, hij moest en zal steeds op 100 percent staan! Dat gaf me veiligheid, ik werd zelfs ‘s nachts wakker om te kijken of hij op 100 stond.... 

Mijn mama voelde aan dat het totaal niet goed ging met mij... Een noodkreet naar mijn oude en nieuwe begeleiding van Blijdorp bracht een tip die hielp. We maakten een "coronacontract" op met duidelijke regels en de gsm ging ook af en toe in een doos op slot... Ik wist waar hij lag dat gaf me een goed gevoel en ik kon me terug focussen op taakjes en vrije tijd. Ik wil maar zeggen ook met wat hulp op afstand en mijn lieve begeleiders eens te horen en een corona werkschema te maken samen met mama kom ik hier wel door! Hopelijk duurt dit niet te lang, een dikke duim aan iedereen en vooral mijn liefje en vrienden uit Blijdorp, als we uit ons kot mogen ga ik jullie toch allemaal eens knuffelen ❤ 

Koningin Mathilde skypet met bewoners Appelier 

Foto © Koninklijk Paleis, België/Palais Royal, Belgique/Königlicher Palast, Belgien/Royal Palace, Belgium 

DONDERDAG 26 MAART - In de Blijdorp-woongroep de Appelier op het domein van de Baleunisstraat in Dendermonde zaten de bewoners vanochtend te popelen op hun stoel, met een dosis gezonde spanning weliswaar, want hoe zenuwachtig zou je zelf niet zijn als er een Skype-gesprek gepland staat met onze koningin! De rest van het verhaal lees je hier.

Een kaartje als steun vanuit Habitar 

DONDERDAG 26 MAART - Nu activiteiten buitenshuis niet meer kunnen, halen mensen vaak hun creatief talent boven. Zo ook bij Habitar: een cliënt kroop in de pen om een toepasselijk tekstje te schrijven. De begeleiders van Habitar maakten er kaartjes van en lieten andere cliënten tekenen en kleuren. Bedoeling is om deze kaartjes ook aan bevriende organisaties (rusthuis, scholen, crèches…) en de werkplekken Begeleid werken te bezorgen. Leuk initiatief!

Een verrassing van formaat 

DINSDAG 24 MAART - De Blijdorp-medewerkers werden gisteren aangenaam verrast door Kris Peleman, bedrijfsleider van het Dendermondse communicatiebureau Omygod, met twee grote banners om hen te bedanken voor hun inzet. Een mooie opsteker aan onze ingangspoorten in Dendermonde en Buggenhout voor iedereen die er gemotiveerd aan de slag is!