De maatregelen die de overheid neemt ter bestrijding van COVID-19, hebben een belangrijke impact op de manier waarop de zorg, ondersteuning en assistentie van personen met een beperking worden georganiseerd. Sommige kinderen/familieleden verblijven permanent thuis, andere verblijven permanent in de voorziening, nog andere komen naar beperkte noodopvang die voorzien wordt in onze scholen.
De Vlaamse Regering neemt een aantal begeleidende maatregelen om de financiële impact voor gebruikers en voorzieningen te beperken.
De overeenkomst met Blijdorp loopt door, waardoor er geen punten worden terug gegeven.
Om u toch de mogelijkheid te geven om de zorg thuis te organiseren zal het VAPH een budgetoverschrijding tot maximum 8,5% boven het jaarbudget vergoeden (inclusief beheerskosten). Als u extra overeenkomsten sluit tijdens de COVID-19-periode (vb. met een thuiszorgdienst), om de ondersteuning thuis te organiseren, moeten deze ingediend worden bij het VAPH via de daarvoor geldende procedure.
De overheid belooft de voorziening budgetgarantie om zijn personeel te blijven betalen.
De overeenkomsten die de gebruikers sloten blijven onveranderd, ook al worden verschillende gebruikers ondertussen al een hele periode thuis opgevangen.
Hierdoor wil de overheid ervoor zorgen dat er steeds voldoende personeel aan het werk kan blijven om zorg te bieden in deze arbeidsintensieve periode. Ook als er collega’s ziek zouden worden. Dit wordt in Blijdorp over de verschillende afdelingen heen bekeken, zodat de werking gegarandeerd blijft. Het is zelfs mogelijk om dit binnen de sector over verschillende voorzieningen te bekijken, zodat er steeds voldoende personeel beschikbaar blijft, mocht een bepaalde voorziening zwaar getroffen worden.